Σταματήστε το κάπνισμα. Η διακοπή του καπνίσματος είναι το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί κανείς να κάνει για να ζήσει περισσότερο. Αν είστε καπνιστής, έχετε διπλάσιες πιθανότητες να υποστείτε καρδιακή προσβολή από ό, τι ένας μη καπνιστής. Αλλά από τη στιγμή που θα σταματήσετε το κάπνισμα, ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής αρχίζει να μειώνεται.

 Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συσχετίζουν τους θανάτους από το κάπνισμα με καρκίνο και παθήσεις των πνευμόνων, στην πράξη περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν από παθήσεις του κυκλοφορικού παρά από καρκίνους σχετικούς με το κάπνισμα. Αλλά και γενικά θα πεθάνουν σε πολύ μικρότερες ηλικίες από αυτά τα προβλήματα. Θα είχαμε πολύ περισσότερες περιπτώσεις καρκίνων του πνεύμονα, αν οι καπνιστές ζούσαν αρκετά για να τις αποκτήσουν. Συχνά όταν σε ανθρώπους που πέθαναν από εμφράγματα ή καρδιακή ανεπάρκεια γίνεται αυτοψία, ανακαλύπτονται προκαρκινικά κύτταρα που δείχνουν ότι αν είχαν ζήσει μερικά χρόνια παραπάνω, τελικά θα πέθαναν από αυτές τις παθήσεις που προκαλούνται από το κάπνισμα.

Για τις παθήσεις του καρδιαγγειακού και κυκλοφορικού συστήματος, δύο χημικά που βρίσκονται στο τσιγάρο είναι τα κύρια προβλήματα: νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα. Η νικοτίνη, εκτός του ότι είναι εξαρτησιογόνα ουσία, προκαλεί σημαντικές επιδράσεις στις αρτηρίες του σώματος. Η νικοτίνη είναι διεγερτικό, και προκαλεί: αύξηση των παλμών της καρδιάς περίπου 20 παραπάνω χτύπους το λεπτό με κάθε τσιγάρο, αυξάνει την πίεση του αίματος, προκαλεί σμίκρυνση των αρτηριών σε όλο το σώμα κάνοντας πιο δύσκολη την κυκλοφορία του αίματος και τέλος προκαλεί το σώμα να αποδεσμεύει ποσότητες λίπους και χοληστερίνης στο αίμα. 

Η καρδιά πρέπει να δουλέψει πιο σκληρά για να αντεπεξέλθει σε αυτά τα φαινόμενα. Για να το κάνει αυτό, όπως και όλοι οι υπόλοιποι μυς χρειάζεται επιπρόσθετες ποσότητες οξυγόνου. Το οξυγόνο μεταφέρεται από το αίμα. Όμως το μονοξείδιο του άνθρακα από το τσιγάρο στην κυριολεξία δηλητηριάζει τη δυνατότητα μεταφοράς οξυγόνου στο αίμα. Αυτό προκαλεί την καρδιά να δουλέψει ακόμα περισσότερο για να μεταφέρει αίμα στην ίδια.